Εργαλεία Χρήστη

Εργαλεία ιστότοπου


Sidebar

www.easykenak.gr

Γρήγορη εκκίνηση


Οδηγός Χρήσης


Νομοθετικό Πλαίσιο


Ερωτήσεις

faqtee:kelyfos

Κτιριακό Κέλυφος

Πως ορίζονται οι γυάλινες προσόψεις.

Κάθε πρόσοψη που αποτελείτε στο σύνολό της από γυαλί καλείται “γυάλινη πρόσοψη” και είναι μερικά ανοιγόμενη όταν κάποιο τμήμα της είναι ανοιγόμενο, π.χ. γυάλινη πόρτα σε γυάλινη πρόσοψη καταστήματος.
Το τμήμα της γυάλινης πρόσοψης που είναι ανοιγόμενο πρέπει να ορίζεται ξεχωριστά από το μη ανοιγόμενο τμήμα, καθώς με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται η διείσδυση αέρα του κτηρίου αναφοράς για το ανοιγόμενο τμήμα.

Διόρθωση διατύπωσης στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 για τον υπολογισμό της θερμοπερατότητας δομικών στοιχείων μεταξύ θερμαινόμενων χώρων.

Στην ΤΟΤΕΕ 20701-2/2010, στη σελίδα 41, στην πρώτη παράγραφο της ενότητας 2.5, υπήρχε ένα λάθος διατύπωσης το οποίο διορθώθηκε ως εξής:
“Οι εξωτερικές επιφάνειες σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, εφόσον αποτελούν διαχωριστικά στοιχεία με θερμαινόμενο χώρο, υπεισέρχονται στον υπολογισμό της επιφάνειας Α στο σύνολό τους, όπως ορίζεται στην ενότητα 2.6.1.”

Πότε χρησιμοποιούνται οι τιμές των συντελεστών θερμοπερατότητας του πίνακα 3.4.

Οι τιμές του πίνακα 3.4. (πίνακες 3.4α. και 3.4β.) της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε 20701-1/2010 χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που ο επιθεωρητής δεν διαθέτει στοιχεία για την κατασκευή ενός δομικού στοιχείου υφιστάμενου κτηρίου. Οι τιμές του πίνακα είναι ενδεικτικές τιμές για τυπική κατασκευή δομικού στοιχείου σε υφιστάμενο πάντα κτήριο και όχι για νέο υπό μελέτη κτήριο.
Αν ο επιθεωρητής έχει διαθέσιμα στοιχεία για τα δομικά στοιχεία του κτηριακού κελύφους ενός υφιστάμενου κτιρίου, τότε, εφόσον αυτά επαληθεύονται από την επιθεώρηση που διενεργεί, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υπολογίσει τους συντελεστές θερμοπερατότητας που θα εισαγάγει στο λογισμικό. Κατά την επιθεώρηση νέων κτηρίων που διαθέτουν μελέτη ενεργειακής απόδοσης, ως συντελεστές θερμοπερατότητας λαμβάνονται αυτοί που αναφέρονται στη μελέτη, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σωστά η εφαρμογή της και από τον έλεγχο του επιθεωρητή δεν προκύπτει η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή της μελέτης θερμομόνωσης.

Κούφωμα με εξωτερικό ρολό. Πως υπολογίζεται ο συντελεστής θερμοπερατότητας.

Τα ρολά όπως και όλα τα προστατευτικά φύλλα των κουφωμάτων, δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου ως στοιχεία σκίασης του κτηρίου. Γι' αυτόν τον λόγο δεν καθορίζεται η χρήση τους και στο λογισμικό.
Παρ' όλα αυτά το κυτίο περιέλιξης του ρολού που βρίσκεται επάνω από τον κούφωμα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του συντελεστή θερμοπερατότητας U του κουφώματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

  1. με τη θεώρησή του ως τμήμα του κουφώματος και συγκεκριμένα ως τμήμα του πλαισίου με τα αντίστοιχα θερμικά χαρακτηριστικά ανάλογα με το είδος κατασκευής του κιβωτίου.
  2. με τη θεώρησή του ως τμήμα τοιχοποιίας (αδιαφανές δομικό στοιχείο) στην περίπτωση που το κιβώτιο είναι χωνευτό στην τοιχοποιία με εσωτερική επικάλυψη (π.χ. μονή πλινθοδομή) από άλλο δομικό στοιχείο.
  3. ως ξεχωριστό τμήμα που υπολογίζεται ως πέτασμα σύμφωνα με τον τύπο 2.13. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2 και λαμβάνοντας υπόψη τη θερμογέφυρα στο σημείο επαφής με το πραγματικό πλαίσιο (αυτός ο τρόπος προσφέρεται για τον υπολογισμό, ιδίως αν το κυτίο περιέλιξης του ρολού είναι θερμομονωμένο, οπότε λαμβάνεται ο συντελεστής U χαμηλότερος, αναλόγως της θερμομονωτικής προστασίας που προσφέρει).

Συντελεστές σκίασης από φύτευση κτηρίου.

Η περιφερειακή φύτευση (δέντρα, πέργκολες κ.ά) που δημιουργεί σκίαση στις επιφάνειες του κτηρίου λαμβάνεται επίσης υπόψη στους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου. Ανάλογα με τη θέση, το ύψος και την απόσταση της φύτευσης υπολογίζονται οι αντίστοιχοι συντελεστές σκίασης για κάθε επιφάνεια που σκιάζεται. Για παράδειγμα, η δεντροφύτευση γύρω από το κτήριο λαμβάνεται ως σκίαση από φυσικά εμπόδια του περιβάλλοντα χώρου, ενώ μια πέργκολα λαμβάνεται υπόψη ως πρόβολος, δηλαδή ως οριζόντιο σκίαστρο.

Συντελεστές σκίασης οριζόντιας επιφάνεια κτηρίου.

Ο συνολικός συντελεστής σκίασης για τις επιστεγάσεις οριζόντιες ή κεκλιμένες (π.χ. δώματα ή στέγες), εξαρτάται από τη μορφολογία του περιβάλλοντος χώρου (δηλαδή από φυσικά ή τεχνητά εμπόδια) και από τις εγκαταστάσεις που υπάρχουν επάνω στις επιστεγάσεις, όπως η απόληξη κλιμακοστασίου, οι ηλιακοί συλλέκτες, οι εγκαταστάσεις κλιματισμού, κ.ά.
Για λόγους απλοποίησης, για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοσης κτηρίων ο συντελεστής σκίασης κατά την ενεργειακή μελέτη και επιθεώηση λαμβάνεται ίσος με 0,9, ανεξαρτήτως του βαθμού σκίασης των οριζόντιων επιφανειών, υπό την προϋπόθεση ότι ο συντελεστής θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων είναι μικρότερος από 0,6 [W/(m2/K)].

Ο υπολογισμός του συνολικού συντελεστή σκίασης είναι αρκετά πολύπλοκη διαδικασία. Για το λόγο αυτό, στην περίπτωση αδυναμίας αναλυτικού υπολογισμού, ο συντελεστής σκίασης των επιστεγάσεων λαμβάνεται ίσος με:

  • 0,9 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και περιορισμένη σκίαση των επιστεγάσεων. Ως περιορισμένη σκίαση νοείται η έλλειψη φυσικών ή τεχνητών εμποδίων, καθώς και η ύπαρξη Η/Μ εγκαταστάσεων μικρής επιφάνειας.
  • 0,6 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και μερική σκίαση των επιστεγάσεων.
  • 0,3 για συντελεστή θερμοπερατότητας των δομικών στοιχείων μεγαλύτερο ή ίσο από 0,6 [W/(m2/K)] και με σημαντική σκίαση των επιστεγάσεων (π.χ. μεγάλου ύψους κτήρια, μεγάλο ποσοστό κάλυψη επιστεγάσεων από Η/Μ εγκαταστάσεις κ.ά.)

Οι ως άνω συντελεστές σκίασης για επιστεγάσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη και για ανοίγματα οροφής, σε περίπτωση που δεν διαθέτουν κάποιο ειδικό σύστημα σκίασης.

Πότε και πώς εισάγονται οι θερμογέφυρες στο λογισμικό για τον υπολογισμό της ενεργειακής απόδοση του κτηρίου;

Στα παλαιά κτήρια κατασκευής, δηλαδή στα ανεγερθέντα πριν από το 1979, οι θερμογέφυρες θεωρούνται αμελητέες σε σχέση με τις συνολικές απώλειες του κελύφους και για' αυτό το λόγο δεν λαμβάνονται υπόψη στους υπολογισμούς . Κατά συνέπεια δεν απαιτείται η εισαγωγή δεδομένων για τις θερμογέφυρες στο λογισμικό.
Για κτήρια κατασκευής κατά την περίοδο 1979-2010, οι θερμογέφυρες εισάγονται αυτόματα στους υπολογισμούς στο λογισμικό, ως σταθερή τιμή (0,10 W/(m2/K)) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 και εφόσον έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατασκευής του κτηρίου και έχει επιλεγεί η ένδειξη “θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων του κτηρίου”.
Για τα νέα κτήρια, που μελετώνται σύμφωνα με τον Κ.Εν.Α.Κ., οι θερμογέφυρες εισάγονται αναλυτικά στο ίδιο φύλλο εισαγωγής δεδομένων των δομικών στοιχείων και κάτω από τα διαφανή και αδιαφανή δομικά στοιχεία του κτηρίου.

Πώς λαμβάνονται υπόψη οι θερμογέφυρες για κτήρια της περιόδου 1979-2010.

Για τα κτίρια που κατασκευάστηκαν κατά την περίοδο 1979-2010, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010 στο λογισμικό εισάγεται η τιμή U ίση με την τιμή της υφιστάμενης μελέτης ή, σε περίπτωση μη ύπαρξης μελέτης, εισάγεται η τιμή του βοηθητικού πίνακα 3.4α. και 3.4β. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε.
Η τιμή 0,10 W/(m2/K) για τις θερμογέφυρες προστίθεται αυτόματα από το λογισμικό, όταν έχει καθοριστεί η ημερομηνία κατασκευής του κτηρίου και έχει επιλεγεί η ένδειξη “θερμομόνωση κατακόρυφων δομικών στοιχείων του κτηρίου”.

Ορίζουμε θερμογέφυρες μεταξύ θερμαινόμενων και μη θερμαινόμενων χώρων;

Οι θερμογέφυρες ορίζονται αναλυτικά μεταξύ θερμαινόμενου και μη θερμαινόμενου χώρου. Δείτε οδηγίες στη σελίδα 39 της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010.
Όταν στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 δεν δίνεται κάποιος τύπος θερμογέφυρας, ποια τιμή λαμβάνεται για τους υπολογισμούς;
Η Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010 δίνει τους πιο αντιπροσωπευτικούς τύπου θερμογεφυρών για τα ελληνικά κτήρια. Σε περίπτωση μη αναφοράς ενός τύπου θερμογέφυρας του κτηρίου, τότε για τους υπολογισμούς λαμβάνεται ο πλησιέστερος τύπος θερμογέφυρας που περιγράφεται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2/2010.
Επειδή ο Κ.Εν.Α.Κ. στον υπολογισμό των θερμογεφυρών δεν έχει λάβει υπόψη άλλα υλικά εκτός του οπλισμένου σκυροδέματος και της οπτοπλινθοδομής, όλα τα υπόλοιπα υλικά κατά απλοποιητική παραδοχή ανάγονται σε αυτά τα δύο. Δηλαδή:

  • Η πέτρα και το μέταλλο έρχονται πλησιέστερα προς το οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Τα διαφόρων τύπων πετάσματα από οργανικά και ανόργανα υλικά και το ξύλο ανάγονται στην οπτοπλινθοδομή.

Καθορισμός μη θερμαινόμενων χώρων σε περίπτωση υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης τμήματος κτηρίου (π.χ. διαμέρισμα), κατά την ενεργειακή επιθεώρηση;

Κατά την διαδικασία ενεργειακής επιθεώρησης τμήματος κτηρίου και μόνο (π.χ. διαμερίσματος), το οποίο εφάπτεται με μη θερμαινόμενους χώρους (π.χ. κλιμακοστάσιο), για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, θεωρείται κατά παραδοχή ότι εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα. Σε αυτή την περίπτωση, όλα τα δομικά στοιχεία του τμήματος κτηρίου που εφάπτονται με το μη θερμαινόμενο χώρο (τοιχοποιίες, ανοίγματα κ.ά.), περιγράφονται ως εφαπτόμενα με τον εξωτερικό αέρα αλλά με συντελεστή θερμοπερατότητας (U) μειωμένο κατά το ήμισυ του υπολογιζόμενου (δηλαδή πολλαπλασιαζόμενο επί μειωτικό συντελεστή b=0,5) και με πλήρη σκίαση (μηδενικό συντελεστή σκίασης) χειμώνα και καλοκαίρι. Ο υπολογισμός του συντελεστή θερμοπερατότητας U γίνεται βάσει της πραγματικής θέσης του δομικού στοιχείου, δηλαδή σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο. Στην περίπτωση που στην επιφάνεια του τμήματος κτηρίου προς μη θερμαινόμενο χώρο υπάρχει και εξώθυρα, ο συντελεστής θερμοπερατότητας πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο. Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι για μεταλλικές 4 [W/(m2. Κ)] και 3,7 [W/(m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η πιο πάνω παραδοχή για το τμήμα κτηρίου προς ΜΘΧ ή ηλιακό χώρο, δεν ορίζεται ο μη θερμαινόμενος χώρος, ούτε διαχωριστική επιφάνεια.
Τονίζεται και πάλι ότι ο παραπάνω απλοποιητικός τρόπος υπολογισμού δεν ισχύει στην περίπτωση υπολογισμού ενεργειακής απόδοσης ολόκληρου του κτηρίου.

Πως ορίζονται στο λογισμικό οι επιφάνειες μεταξύ δύο ΜΘΧ (π.χ. δάπεδο ισόγειου ΜΘΧ προς οροφή ενός άλλου υπόγειου ΜΘΧ);

Όταν μια αδιαφανής επιφάνεια του μη θερμαινόμενου χώρου είναι σε επαφή με έναν άλλο μη θερμαινόμενο χώρο δεν ορίζεται χωριστά, διότι λαμβάνεσαι ως αδιαβατική. Δηλαδή μεταξύ των δύο μη θερμαινόμενων χώρων θεωρητικά δεν υπάρχει θερμική σύζευξη.
Ως αδιαφανείς και διαφανείς επιφάνειες μη θερμαινόμενων χώρων ορίζονται μόνον αυτές που έρχονται σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα ή με το έδαφος.
Κατά συνέπεια δεν ορίζονται στο λογισμικό.

Πώς ορίζεται η εξώθυρα ενός κτηρίου ή διαμερίσματος;

Η εξώθυρα του διαμέρισματος μπορεί να δηλωθεί:

  1. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο της διαχωριστική επιφάνειας μεταξύ διαμερίσματος και κλιμακοστασίου. Στην περίπτωση αυτή ο συντελεστής θερμοπερατότητας για τις πόρτες πρέπει να υπολογιστεί προς μη θερμαινόμενο χώρο.Οι τιμές του πίνακα 3.12 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, αφορούν πόρτες σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα. Για εξωτερικές πόρτες χωρίς υαλοπίνακες και σε επαφή με μη θερμαινόμενο χώρο, οι συντελεστές θερμομόνωσης είναι 4 [W/(m2.K)] για μεταλλικές και 2,7 [W/(m2.K)] για πλαστικές και ξύλινες.
  2. Ως αδιαφανές δομικό στοιχείο σε επαφή με τον εξωτερικό αέρα, όταν δεν μεσολαβεί κλιμακοστάσιο.

Η διείσδυση αέρα από την εξώθυρα πρέπει να συνυπολογίζεται στον αερισμό μόνο στην περίπτωση που εφάπτεται με τον εξωτερικό αέρα.

Στην περίπτωση διαχωριστικής επιφάνειας μιας θερμικής ζώνης με ένα μη θερμαινόμενο χώρο (Μ.Θ.Χ.) ή ηλιακό χώρο ποιοι συντελεστές δηλώνονται;

Όταν επάνω στη διαχωριστική επιφάνεια μεταξύ ζώνης και μη θερμαινόμενου ή ηλιακού χώρου προσπίπτει στη διάρκεια της ημέρας ηλιακή ακτινοβολία, τότε πρέπει να προσδιοριστούν και οι ακόλουθες παράμετροι. Οι συντελεστές σκίασης, οι οποίοι ισούνται με 0 όταν δεν ηλιάζεται η επιφάνεια, ενώ όταν ηλιάζεται υπολογίζονται ανάλογα με τις γωνίες θέασης. Ο προσανατολισμός γ, ο οποίος δεν ορίζεται όταν δεν ηλιάζεται η επιφάνεια, ενώ όταν ηλιάζεται παίρνει τιμή ανάλογα με τον προσανατολισμό της διαχωριστικής επιφάνειας. Οι τιμές των συντελεστών α και ε, οι οποίοι δηλώνονται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία η διαχωριστική επιφάνεια δέχεται ηλιακή ακτινοβολία.

Πιστοποίηση ανοιγμάτων - Σήμανση CE.

Στην παράγραφο 3.2.3.2. της Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1/2010, ο πίνακας 3.10. για ανοίγματα, ισχύει μόνο στην περίπτωση υφιστάμενων κτιρίων ή νέων κτιρίων με υποβολή φακέλου στην αρμόδια πολεοδομία πριν από την 1.10.2010 που τέθηκε σε ισχύ ο Κ.ΕΝ.Α.Κ.
Για τα νέα κτίρια μετά την εφαρμογή του Κ.Εν.Α.Κ., όλα τα δομικά υλικά θα πρέπει βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας να φέρουν σήμανση CΕ. ¶ρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανένα δομικό στοιχείο όπως τα κουφώματα, οι υαλοπίνακες κ.ά. χωρίς την σήμανση CE.
Η διαδικασία είναι η εξής: Μαζί με το δελτίο αποστολής, ο προμηθευτής θα πρέπει να δώσει συνοδευτικό έγγραφο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κουφωμάτων (θερμοπερατότητα υλικών, διαπερατότητα στην ηλιακή ακτινοβολία, κ.τ.λ.), που προϋποθέτει η σήμανση CE.
Για τους υπολογισμούς, κατά τη διαδικασία μιας ενεργειακής μελέτης, ο μελετητής μπορεί να χρησιμοποιήσει ενδεικτικές τιμές των πινάκων που δίνονται στην Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-2, αν δεν γνωρίζει τις τιμές των προϊόντων της αγοράς. Όμως κατά το στάδιο της κατασκευής θα πρέπει να βρεθούν τα προϊόντα με αυτές τις τιμές των θερμοφυσικών χαρακτηριστικών που θα περιγράφονται στη μελέτη και που θα πιστοποιούνται με τα κατάλληλα πιστοποιητικά κατά CE. Σε περίπτωση επιλογής υλικών (π.χ. κουφωμάτων) με άλλες τιμές, θα πρέπει με την ολοκλήρωση του έργου να γίνει ενημέρωση του φακέλου στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι και υπολογισμός θερμογεφυρών.

Επειδή οι ελαφροβαρείς τσιμεντόλιθοι εμφανίζουν θερμομονωτικές ιδιότητες και μπορούν να θεωρηθούν στην πράξη ως θερμομονωτικά υλικά. Για τον υπολογισμό του γραμμικού συντελεστή Ψ, μέσω της κατάλληλης επιλογής λεπτομέρειας θερμογεφυρών, ο μελετητής μπορεί να θεωρήσει την ευμενέστερη δυνατή θέση θερμομόνωσης ανά περίπτωση. Προσοχή, κατά τους υπολογισμούς πρέπει να γίνεται χρήση του συντελεστή αγωγιμότητας (λ) σχεδιασμού, δηλαδή της αγωγιμότητας για 4% κατ' όγκο υγρασία και όχι του “λ” ξηρού (dry) που ενδεχομένως να δίνει η εταιρεία στην σήμανση CE.

Πως ορίζονται οι ψευδοροφές μια θερμικής ζώνης για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης κτηρίου.

Οι δευτερεύοντες βοηθητικοί χώροι που δεν θερμαίνονται και που συνδέονται λειτουργικά με μια θερμική ζώνη (π.χ. αποθηκευτικός χώρος εντός διαμερίσματος, ψευδοροφή που διαχωρίζεται από το θερμαινόμενο χώρο με δομικό στοιχείο που δεν είναι θερμομονωμένο) λαμβάνονται ως τμήμα της θερμικής ζώνης.

faqtee/kelyfos.txt · Τελευταία τροποποίηση: 2013/12/24 10:56 από sivann